Wie zijn wij?

Paul Gansner

Paul Gansner is levensmiddelentechnoloog, biersommelier en brouwer. Door zijn jarenlange ervaring in de foodsector heeft hij grote belangstelling voor het verwerken van pure grondstoffen. In 2018 kocht hij een brouwinstallatie van 80 liter en begon hij in een tuinhuisje met het hobbymatig brouwen van bier. Al snel besloot hij zijn kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen en rondde hij met succes de opleiding tot biersommelier af. Inmiddels was de brouwerij verhuisd naar een nieuw lokaal in Steyl, waar hij bleef experimenteren met stijlen en smaken. Uiteindelijk ontwikkelde hij enkele succesvolle recepten, die hij tijdens bierproeverijen voorlegde aan liefhebbers van ambachtelijk gebrouwen gerstenat. Sinds de oprichting van Kloosterbrouwerij Steyl werkt hij samen met zijn dochter Saar (Food Innovator). Dankzij hun gezamenlijke expertise, de kwalitatieve ingrediƫnten, het beste bronwater van de authentieke watertoren en het gebruik van professionele apparatuur kan Paul een nog breder publiek laten meegenieten van zijn passie. Of je nu een kenner of een leek bent: je bent van harte welkom op deze unieke locatie!

Saar Gansner

Saar Gansner is in 2023 afgestudeerd aan de opleiding Food Innovation, die ze volgde aan de HAS Hogeschool in Venlo. Bij Kloosterbrouwerij Steyl houdt ze zich bezig met proeverijen, voeding, conceptontwikkeling, marketing en klantcontact. Mede door haar lactose- en fructose-intolerantie is ze gericht bezig met het ontwikkelen van verrassende gerechten die toegankelijk zijn voor een zo breed mogelijke doelgroep.

Toen haar vader Paul begon met brouwen en zijn ambities steeds meer vorm kregen, begon het bij Saar ook te kriebelen. Ze besloot om de handen uit de mouwen te steken bij het realiseren van de familiedroom en raakte steeds meer betrokken bij de brouwerij. Het doel van Saar is om uiteindelijk het proeflokaal te runnen, waardoor Paul zich optimaal kan concentreren op de brouwerij en het brouwproces. Samen zorgen ze voor (h)eerlijke, ambachtelijke drank en spijs, en laten ze de geschiedenis van Steyl herleven met oude ambachten waaruit mooie samenwerkingen ontstaan. Saar zorgt letterlijk voor leven in de brouwerij, want ze houdt van gezelligheid en zal er alles aan doen om het de gasten naar de zin te maken.

Onze missie

In een gebied waarin missiewerk van oudsher een grote rol speelt, hechten ook wij waarde aan het uitdragen van onze missie. Terwijl de broeders van de SVD over onze schouder meekijken, zetten wij ons in voor het op een respectvolle en duurzame manier terugbrengen van oude ambachten. We zijn daarbij dankbaar voor wat de natuur ons biedt en verwerken dit zoveel mogelijk in onze brouwerij, in samenwerking met regionale partners.

Als bezoeker maak je op een toegankelijke manier kennis met het verleden. Je geniet van de stilte, kunt elkaar ontmoeten en je tong strelen met ambachtelijk gebrouwen bieren en zelfbereide, pure streekgerechten. Het is ons streven om alle Steylenaren en andere burgers (weer) trots en verantwoordelijk te maken voor hun unieke woonomgeving, waarin cultuur, religie, kunst, recreatie en educatie samenkomt in een historische sfeer.

Geschiedenis van Steyl

Kloosterbrouwerij Steyl is gelegen in Kloosterdorp Steyl, een stadsdeel van Groot-Venlo met een rijk kloosterverleden. Arnold Janssen vestigde hier in 1875 de door hem gestichte SVD-congregatie, vanwaar vele missionarissen op missie gingen naar onbekende gebieden. Door de ervaringen en souvenirs van deze missies werd Steyl verrijkt met andere culturen en ontwikkelde het zicht tot het museumdorp dat het vandaag de dag nog steeds is.
De SVD-congregatie was zelfvoorzienend met allerlei werkplaatsen in het kloosterdorp, zoals een timmerwerkplaats, boekbinderij, schoenmakerij, maalderij, bakkerij, beeldhouwerij, kleermakerij, decoratieschilders, kaarsenmakerij, fotografie en een drukkerij. Ook had het dorp een eigen elektriciteitscentrale, watertoren en waterzuivering. Nog steeds zijn er op talloze plekken in het dorp sporen van het verleden te zien.